sábado, 24 de enero de 2009

DONA I SOCIETAT S XIX I 1/3 S XX

SXIX --> Liberalisme --> Primeres accions en defensa dels drets de la dona. Casos aïllats
Concepció Arenal en serà un referent important.
Feminisme qüestió de l’esquerra
Principis del S XX --> creixent protagonisme de les classes mitjanes de cultura urbana --> accions feministes més generalitzades i amb més impacte.
Dret a l’educació --> Reivindicació fonamental en les primeres dècades del segle XX.



La discriminació de la dona obrera serà triple: és explotada igual que un obrer, cobra menys que un home i quan arriba a casa ha de fer la feina considerada pròpia de dones.
La fàbrica i el món del treball , espai bàsicament masculí ( Teresa Claramunt)
La Reforma de la legislació espanyola , reivindicació constant del moment, amb una realitat legal clarament discriminatòria: la dona està sotmesa plenament al marit, l’home administra els béns de la dona , la dona ha d’obeir al marit i no pot actuar sense el permís d’ell.

Persistències de les teories sobre la inferioritat intel·lectual de la dona:
- Dreta: Diferències fisiològiques, biològiques i anatòmiques
- Alguns sectors de l’esquerra: El pes de la història social = defectuosa educació, escassa atenció als estudis, problemes per aplicar la lògica i el raciocini
Visió de la dona no inferior, sinó diferent --> reafirma la tradicional visió maternal de la dona, la dona pot exercir qualsevol activitat igual que l’home, però té una predisposició primordial com a mare i esposa, el seu espai és la llar i la família.

1 comentario:

Anónimo dijo...
Este comentario ha sido eliminado por un administrador del blog.