sábado, 15 de noviembre de 2008

De la formació a la independència dels Comtats Catalans (785-988)

- Es formara l'anomenada Catalunya Vella. Era un espai situat al nord de la Catalunya actual. Sera el nucli originari de la nacionalitat catalana i neixera com a reacció dels francs contra el poder dels musulmans.
Els musulmans eren una preocupació pels francs ja que solien organitzar ràtzies i aceifes (atacs i expedicions de càstigs a l'estiu) --> cremaven el blat abans de la collita i els cristians tenien menys aliment, menys força i menys capacitat de defensa.
- Es va establir la marca hispànica (territori militar de seguretat) entre els Pirineus i el Llobregat. Aquesta marca també és anomenada Terra de Frontera, els francs ocuparan unes zones molts concretes (Girona, conqueria el 785 pels francs; Barcelona el 801, també pels francs).
- El territori es va organitzar en comtats i en demarcacions més petites anomenades pagi. Comtats --> Ribagorça, Pallars, Urgell, Cerdanya, Berga, Ripoll, Osona, Barcelona, Girona, Vallespir, Besalú, Empuries, Peralada, Conflent, Rosselló.
Aquests territoris estaven governats per hispano-visigots però a les darreres dècades del X. IV una família de conflent fidel a la monarquia franca va obtenir els comtats de Cerdanya, Urgell, Barcelona i Girona i aquest va ser Guifré el Pelós. Aquest es va encarregar de repoblar la Catalunya central. (Era un lloc en el aqual els islàmics podien penetrar fàcilment). En aquesta repoblació aniran a viure pagesos dels Pirineus. Reforçarà la línia fronterera amb fortificacions i fundarà els monestirs de Sta. Maria de Ripoll, St. Joan de les Abadesses. Restaurarà la Seu Episcopal de Vic. Una societat religiosa en la qual els monestirs tindran una triple funció: expansió del cristianisme, protecció de la cultura, experimentació de nous conreus i noves tècniques agrícoles.
- Guifré I morirà a Lleida lluitant contra un governador musulmà. Guifre I va ser anomenat funcionari pels monarques francs. Aquest deixarà el càrrec en herència als seus fills --> Començara la dinastia del Casal de Barcelona.

No hay comentarios: