lunes, 3 de noviembre de 2008

Sexenni Revolucionari (1868-1874)

Impopularitat de la reina, la monarquia i els moderats
1a gran crisi econòmica del capitalisme espanyol ==> UNIÓ DE DEMÒCRATES, UNIONISTES I PROGRESSISTES + MASSES POPULARS = PROGRAMA DE DEMOCRATITZACIÓ DE LA VIDA POLÍTICA I DE RECUPERACIÓ ECONÒMICA --> MERCAT UNIFICAT I OBERTURA A L’EXTERIOR.
Burgesia à només vol un programa de govern que redreci l’economia, no vol una revolució. Per això prendrà mesures per no perdre el control del moviment.
19-9-68 : S’aixeca l’esquadra concentrada a Cadis sota les ordres del brigadier Topete. L’exemple s’estén arreu i es formen juntes revolucionàries que donaran suport als militars pronunciats.
Isabel II s’exilia a França
Govern provisional i període constituent
Francisco Serrano ( unionista) serà nomenat regent i Joan Prim ( progressista) serà nomenat cap del govern provisional. Demòcrates i republicans quedaran marginats del poder. à supressió de les juntes revolucionàries i desarmament de la Milícia Nacional. Convocatòria d’eleccions a Corts constituents el gener de 1869 à sufragi universal masculí majors de 25 anys. Guanyarà una coalició ( unionistes, progressistes i demòcrates)
Opcions polítiques :
Dreta: ( Carlins, Moderats ) Suport burgesia agrària de base latifundista
Centre: (tendència monàrquico-democràtica ) suport classes mitjanes
Partit Republicà Federal, 1868 ( Pi i Margall), escindit del demòcrata i considerat hereu de l’esperit de les juntes revolucionàries. Suport petita burgesia i part de la classe obrera i jornalers, força a Catalunya.
Constitució, juny 1869:
Monarquia, molt poc poder polític a la corona
Àmplies llibertats i llibertat del culte, però no separació Església-Estat.
Problemes: Recerca de nova dinastia . Insurrecció Cubana ( 1868-1878).
Fracàs de la nova monarquia ( 1870-73)
Complexes negociacions donaran candidat a Amadeu de Savoia elegit rei el novembre de 1870
Només convenç els progressistes (Prim) i unionistes. Oposició de moderats ( Isabel II) , republicans ( república) i carlins ( Carles VII). Poble ,indiferència à 3a Guerra Carlina 1872 + problemes anteriors + desintegració de coalició governamental ( dos anys de regnat, governs i 3 eleccions generals a Corts).
Amadeu de Savoia abdica el febrer de 1873 à legitimitat de poder a les Corts à proclamació de la 1a República Espanyola l’onze de febrer de 1873 ( 258 vots a favor, 32 en contra )

No hay comentarios: