sábado, 4 de octubre de 2008

Altar de Zéus a Pèrgam





1.IDENTIFICACIÓ (Dades gene­rals de l'obra)
1.1. Nom de l'obra:
Altar de Zéus a Pèrgam
1.2 .Autor o escola: desconegut
1.3 .Dates de construcció: 188 a.C. (aproximadament)
1.4. Tipus d'edifici: religiós
1.5. Període al qual pertany: grec Hel·lenìstic
1.6. Emplaçament: Pergamonmuseum, Berlín (Alemanya)
1.7. Ressenya breu:
1.7.1. Materials utilitzats:
marbre
1.7.2. Sistema constructiu: arquitravat
1.7.3. Mesures: 36,44m x 34,29m
2. ANÀLISI FORMAL:
2.1.Elements de suport:
l'escalinata sosté el podi, el podi sosté les columnes, les columnes jòniques aguanten el sostre.
2.2.Elements suportats: coberta i tots els esmentats anteriorment. A la coberta trobem animals reals (lleons i cavalls) i fantàstics (tritons i grius).
2.3.Espai exterior: diomensions en forma de rectangle, gran desproporció entre el podi i la columnata. Tenim un enorme podi macís de 2,5m d'alt. Les línies predominants són les horitzontals. A la façana podem observar escales, podi, columnes, entaulament. La façana té forma de U. Elements decoratius: façana --> columnata jònica, fris, animals del sostre. Relació amb l'entorn --> museu.
2.4.Espai interior: La planta és rectangular amb tendència aquadrada (37 x 34) donava accés a un pati tancat a l'interior del qual havia l'altar dels sacrificis. Il·luminació: espai lliure entre les columnes i del pati interior. Elements decoratius: a les cares interiors de l'altar hi havia un fris que relatava la vida de Telef.
Regne de Pèrgam --> Dinastia Atàlida (el fundador és Telef) --> Atal I --> Aumenes II (lluiten contra els bàrbars).
2.5. Estil: monumental, riquesa decorativa, gust --> composició complexa i moviment, utilització de diagonals per composar les escenes, representació dels mites fundacionals de la religió grega. Influirà en l'època romana (Ara Pacis), la columna trajana, l'època barroca, romanticisme i l'expressionisme. Durant l'època de l'unificació alemanya i els nazis també sera una sobra referent.
3. CONTINGUT I SIGNIFICACIÓ DE L'EDIFICI:
3.1. Funció de l'edifici:
religiós, político-administratiu.
3.2. Elements simbòlics de l'edifici: altar consagrat a Zéus i a la deesa Atena en funció de cult i agraïment. Compara els déus amb els reis de Pèrgam i els gegants amb els gaigs (invasors). Vol donar a entendre que igual que els déus havien vençut els brutals gegants, els atàlides havien triomfat sobre els bàrbars invasors. La gigantomàquia (Atena tiba dels cabells als gegants. També esta la mare d'aquest. La deesa de la victòria esta coronant a Atenes).
3.3. Encàrrec i recepció: l'encarrega Eumenes II. Va fer aixecar aquest monument a Pèrgam per commemorar les seves victòries a Pont i Bitínia.
3.4. Context històric i relació amb la cultura de l'època: Hel·lenísme. Consultar llibre de filosofia.
3.5. Història de l’edifici: La façana está a Berlín (Pergamonmuseum) i els fonament del temple estan a Bergama per donar testimoni de la seva existència.

No hay comentarios: