viernes, 3 de octubre de 2008

La Prehistòria a Catalunya

EL PALEOLÍTIC
Època de les glaciacions, lésser humà és caçador-recol·lector, vida nòmada, viu en coves i en aquestes trobem les pintures rupestres. Aquests éssers tenen signes d'espiritualitat i això ho podem provar a les venus. S'han trobat restes materials i humanes a Catalunya.
Jaciments:
- Paleolític inferior: Puig d'en Roca, Cau del Duc.
- Paleolític mitjà: Serinyà, Reus, Abric Romaní de Capellades.
- Paleolític superior: Banyoles, Serinyà.
També s'han trobat restes humanes a la Cova de l'Aragó al Rosselló (Crani homo erectus) i a Banyoles (mandíbula amb característiques neardental).

EL NEOLÍTIC
Comença a l'any 4500 a.C. Es dediquen a la producció d'aliments i a la ramaderia, no abandonen ni la caça ni la recol·lecció. Comencen a portar una vida sedentària, apareix la ceràmica i viuen en poblats a prop dels rius.
Restes:
- Neolític antic (4500 a.C. - 3500 a.C.): la cultura Montserratina, ceràmica cardial.
- Neolític ple (3500 a.C. - 2500 a.C.): la cultura dels sepúlcres de fossa. Aquestes fosses contenien aixovars funeràris (eines, armes, collarets, peces de ceràmica...). S'han trobat restes a les mines de Gavà.


MESOLÍTIC
Època de transició, finalitza la glaciació, noves condicions medioambientals.
S'han trobat restes especialment de pintures a Cogul i Ulldecona --> es consideren pintures d'art rupestre llevantí.

L'EDAT DELS METALLS
Té molta importància ja que hi va haver un progrés en la construcció i en la resistència d'objectes i, sobretot en la superioritat militar dels pobles que dominàven la tecnologia.
A Catalunya, els metalls arriben al mateix moment que al Neolític.
Podem parlar també de la Catalunya Megalítica --> monuments funeraris (dolmens), sepúlcres de corredor i enterraments col·lectius (construccions de pedra de grans dimension, alguns recoberts per túmuls de pedra i de terra amb aixovars funeraris).

Calcolític: cultura del vas campaniforme. S'ha trobat en zones situades entre el Llobregat i els Pirineus.

Edat de Bronze: La península Ibèrica és molt rica en minerals i prospectors miners europeus venen a la península buscant noves terres de conreu i jaciments miners.
El bronze tindrà impacte en les innovacions en l'arada i en les armes. Aquests prospectors es barregen amb la població indígena.

No hay comentarios: