martes, 14 de octubre de 2008

Època Clàssica Grega

- Millora del nivell econòmic, la creixent urbanització de la vida o els condicionament sociopolítics. --> Augment de la demanda cultural à Atenes il·lustrada.
- Diverses reformes van limitant el poder dels nobles en l’administració de justícia. Drets de ciutadania al poble i s’endega una democratització del poder polític.
- Desenvolupament comercial à Etapa de riquesa i prosperitat que explica bona part del protagonisme intel·lectual i artístic de l’Atenes clàssica.
- Declivi cultural de Jònia (causat per la conquesta persa) i pel propi lideratge polític que assoleix Atenes en la defensa de Grècia enfront els invasors. El desenllaç victoriós de les guerres contra medes i perses (Guerres Mèdiques) obre pas a l’esplendor d’Atenes.
- La lluita contra els perses accentua la decadència de la noblesa perquè s’ha d’acudir al poble per guanyar. --> Nova ciutadania.
- L’art de parlar bé en públic, el domini del raonament convincent, el saber sospesar els matisos dels mots...
- Pèricles: el seu lideratge democràtic es deu a l’honradesa, la intel·ligència, el patriotisme, la sensibilitat per la cultura, però també a l’eloqüència. Va afavorir la participació democràtica. Amb diner de poblacions tributàries, impulsà la reconstrucció d’Atenes i la realització dels nous edificis com el Partenó. Això donà treball i prosperitat a tot Atenes i un desenvolupament cultural fins aleshores impensable.

No hay comentarios: