viernes, 3 de octubre de 2008

Partenó


1.IDENTIFICACIÓ (Dades gene­rals de l'obra)
1.1. Nom de l'obra:
Partenó
1.2 .Autor o escola: Ictinos i Cal·lícrates, Fídies en fou el supervisor.
1.3 .Dates de construcció: 447-432 a.C. Segle de Pèricles.
1.4. Tipus d'edifici: religiós i públic.
1.5. Període al qual pertany: Grec clàssic
1.6. Emplaçament: Acròpolis d'Atenes (Grècia)
1.7. Ressenya breu:
1.7.1. Materials utilitzats: pedra, marbre rosat del Pantèlic i fusta.
1.7.2. Sistema constructiu: arquitravat.
1.7.3. Mesures: planta --> 69,5m x 31m; columnes --> 10,5m x 1.8m.

2. ANÀLISI FORMAL:
2.1.Elements de suport:
murs, columnes estil jònic (fust, capitell dòric -abac, collarí,esquí-), murs que tanquen les dues cambres del Partenó però no és necessari tants elements de suport.
2.2.Elements suportats: coberta interior decorada i substentada per bigues. Coberta exterior a dues aigües (aiguavessos). Se suporta tot l'entaulament format per arquitrau, fris, cornisa.
2.3.Espai exterior: És un edifici de grans dimensions, l'alçada de les columnes fan 10 metres. Línies cominants horitzontals, cal destacar la verticalitat de les columnes. Cal destacar que tenim dues façanes identiques, l'únic que les diferencia és la decoració del timpà des de l'esteriobat i l'estilobat, columna, enteulament, cornisa i frontó. S'han trobat restes de pintura sobre el marbre, la qual cosa fa suposar que estava policromat i que predominavem els colors vermells, blaus i daurats. També podem parlar de decoració de les mètopes i dels frontons, el marbre és un element decoratiu. Espai exterior: èntasi --> les columnes tenen una corva suau en la part mitjana. Les columnes estan inclinades cap a l'interior. L'espai entre elles no és sempre igual, tot això es fa per tal de corregir la impressió de corva que percep l'ull humà devant d'aquestes altres construccions.
2.4.Espai interior: planta rectangular, rodejada de columnes (perípter), octàstil (8 columnes a la façana) i 17 columnes als laterals. Està compartimentat en 3 parts: pronaos o vestíbul, naos o cel·la, opistodomos o partenó. A causa d'aquesta sala l'edifici es diu així, on es guardava el tresor. Dins de la naos hi havia l'estàtua de la deesa Atena rodejada de dues fileres de columnes laterals i una de posterior. Il·luminació: les dues portes (que rarament s'obrien ja que les cerimònies es feien a l'exterior). Elements decoratius: columnates, restes de pintura i la deesa Atena.
2.5. Estil: dòric. Influències i relacions: influit per l'art egipci i influirà en l'art romà, l'art del renaixement, l'art neoclàssic i l'art postmodern.

3. CONTINGUT I SIGNIFICACIÓ DE L'EDIFICI:
3.1. Funció de l'edifici:
religiós, político-administratiu (volen demostrar el poder de la polis d'Atenes respecte les altres polis)
3.2. Elements simbòlics de l'edifici: la deesa Atena és una estàtua d'or i d'ivori, el timpà oriental representant el naixement de la deesa Atena. Al timpà occidental hi ha la disputa entre Atena i Posidó per la disposició d'Atenes. El fris de les Panatenees: es duia a terme cada 4 anys, era una processó, encapsalada per les noies de la noblesa que duien a la deesa al pèplum que havien brodat per ella. Les mètopes, que n'hi ha 92, representaven lluites dels centàures, dels gegants i de les amazones.
3.3. Encàrrec i recepció: l'encarrega la polis d'Atenes.
3.4. Context històric i relació amb la cultura de l'època: llibre de filosofia, S.V. Pàg: 23.
3.5. Història de l’edifici: al S. V va ser transformat en esglèsia, l'esglèsia de Santa Sofia, li van fer un absís, al S. XV es va transformar en mesquita islàmica, ja que en l'any 1456 Atenes és conquerida pels turcs. Al S. XVII hi va haver una guerra entre venecians i turcs, els venecians bombardejaren el Partenó, on hi havia un magatzem de pólvora turc, va quedar destrossat. Des d'aleshores va quedar abandonat. Al S. XIX Lord Elgin va descobrir la bellesa del Partenó i dels edificis grecs. Va demanar al soldà de Turquía que li deixés emportar tot el que volgués de l'Acròpolis, va arrancar durant 10 anys l'hornomentació esculpida del Partenó i la va vendre al British Museum. Actualment s'està restaurant.

2 comentarios:

Anónimo dijo...

Bona entrada, molt útil com a referència per fer un nou cometari sobre el Partenó

Unknown dijo...

Uaa moltissimes gracies per aquesta entrada!!! Estic començant 2n i mestava murint sense savee com coi resumir el partenó, m'has ajudat moltissim, t'ho agraeixo 😊☺☺😘